För människor som inte är överviktiga är det ibland svårt att förstå att det inte är så lätt att gå ner i vikt. Att välja nyttig mat, avstå från de läckra kakorna som blinkar åt dig och bara nöja dig med en enda bit choklad, … det är inte alltid lätt.

Många dieter glömmer denna psykologiska del av processen som ofta är viktigare än att veta vad man ska äta eller inte äta.

Personliga vanor spelar en mycket viktig roll för förmågan att hantera vikt på ett effektivt sätt, vilket är skälet till att inte alla bantningsprodukter och planer fungerar för alla. Nyckeln till att gå ner vikt och att hålla sig frisk är att förstå de underliggande motivationerna bakom vissa matval och hur små livsstilsförändringar sammantaget kan göra stor skillnad.

Efter forskning kom vi fram till 9 typer av ätare. Vanligtvis känner människor som läser dem igen sig i minst en typ. Beroende på din sinnesstämning, din kost eller period i livet, känner du dig ibland mer besläktad med en annan typ. Vi vill att du ska lära dig hur du kan arbeta med den psykologiska delen. Typerna av ätare gör det möjligt för dig att analysera ditt eget särskilda förhållande till mat och lära dig bli medveten om orsakerna som får dig att äta som du gör. Vi kommer att ge dig goda råd om hur du också kan få kontroll över den delen av din hälsosamma livsstil!

Dessa är 9 vanliga typer av ätare:
 
Helgfrossare - äter för det mesta hälsosamt men tycker det är svårt att motstå regelbundna godsaker, i synnerhet på helgerna
 • Välj en dag under helgen då du unnar dig något extra. Välj något du tycker om och välj en dag eller ett tillfälle. Försök behålla din hälsosamma livsstil under resten av helgen.
 • Var noga med att träna lite extra på helgen också!
Belöningsätare - njuter av mat och använder mat, i synnerhet mycket fet mat, som t.ex. choklad och glass, som en belöning
 • Försök hitta någonting annat att belöna dig med! En ny snygg klänning, en tidning du tycker om eller ett fint smycke.
 • Äta som belöning varar bara en kort stund. Efteråt känner du dig skuldmedveten och du går upp i vikt.
 • Om du vill belöna dig med mat, belöna dig med någonting nyttigt. Gör en färgrik sallad, en fruktsallad eller försök begränsa din portion om du bestämmer dig för att äta någonting onyttigt.
 • Om du inte lyckas motstå, fundera på att ta en fettupptagare efter att du ätit mat med mycket fett, tänk på att begränsa skadan!
Snabbmatskonsument - brist på tid eller möjlighet att hitta nyttiga alternativ leder till ett alltför stort beroende av snabbmat
 • Att tillaga en nyttig måltid kan göras snabbare än det tar att beställa viss snabbmat! Det är så mycket bättre för din hälsa.
 • Försök tillaga någonting på helgen eller när du har tid över. Gör dubbelt så stora portioner och frys in det som blir över.
 • Se till att du alltid har grönsaker hemma i kylen eller frysen. Du kan köpa färdigskivade och frysta grönsaker i mataffären. Allt du behöver göra är att koka eller steka dem med lite olja för att få klart den nyttigaste delen av din middag. Tillsätt bara lite kött eller fisk så är det klart! Det finns till och med ångpåsar som är klara att använda. De innehåller ofta mer salt och fett än färska grönsaker men det är bättre än en hamburgare eller en kebab.
 • Om du tillagar en stor mängd soppa två gånger i veckan, har du alltid en nyttig lunch eller middag klar på 5 minuter. Kombinera bara med några skivor bröd så har du en nyttig måltid
Ätare med kolhydratbegär - begär efter kolhydrater leder till överdriven konsumtion följt av häftig hunger och energitapp
 • Kolhydratbegär är ett vanligt problem i kampen mot kilona. Och att äta kolhydrater skapar mer kolhydratsug. Det är som ett beroende. Du måste försöka följa en matplan i 2 veckor som inte innehåller för mycket kolhydrater. Inga sötsaker, ingen vit pasta/vitt bröd/vitt ris och hålla dig borta från kakor och kex! Om du äter för mycket kolhydrater, stiger dina sockernivåer. Din kropp måste producera mycket insulin och det kan ge dig energitapp.
 • Försök äta nyttiga kolhydrater, så kallade långsamma kolhydrater. Mörkt bröd, frukt, fullkornspasta och fullkornsris eller råris.
Energiätare - kräver högt intag av kolhydrater för att tillgodose energibehovet och dämpa aptiten
 • Ät mer grönsaker! Grönsaker är nyttiga och har lågt kaloriinnehåll. Försök äta grönsaker till lunch och middag. En trevlig sallad till lunch eller lite grönsaker mellan två brödskivor. Om du tillagar en varm måltid, bör du använda minst 200 g av varje grönsak. Genom att äta mer grönsaker, kommer du att äta mindre kolhydrater.
Oorganiserad ätare – en hektisk livsstil leder till att man äter när man är på språng och konsumerar livsmedel som innehåller mycket kolhydrater
 • Försök att inte glömma att äta under dagen, eftersom du kommer att kompensera det på kvällen. Om du kan, ta med dig lite nyttig mat och mellanmål. Om du måste gå och handla någonting, försök välja något nyttigt. Det finns livsmedelsbutiker som säljer nyttiga smörgåsar, soppor eller sallader. Att äta ute eller snabbt kan också göras på ett hälsosamt sätt!
Frossare - matälskare med stor aptit som har svårt att inte äta för mycket
 • För det mesta äter människor som äter för mycket också snabbt. Försök äta lite långsammare. Räkna hur många gånger du tuggar maten. Du bör tugga varje bit minst 10-15 gånger, andas därefter in och ut innan du tar nästa bit. Du kommer att äta mindre.
 • Försök gå från bordet efter den första tallriken. När du har ätit en normalstor portion, försök duka av bordet, diska eller gå ut på en promenad. Din mage behöver 20 minuter på sig att ge en signal till hjärnan att den är mätt, du måste ta tiden. Att borsta tänderna snabbt efter att du ätit hjälper också eftersom mintsmaken minskar aptiten
Hungrig bantare - kämpar för att inte minska det dagliga intaget av mat men kämpar för att kontrollera aptiten och undvika frestelser
 • Var inte så hård mot dig själv. Din dagliga matplan bör inte vara för sträng. Om du svälter dig, kan du inte motstå frestelser. Unna dig någonting då och då så kan du hålla dig till din diet mycket längre.
Automatisk ätare - äter regelbundet under dagen men utan att tänka på det och oavsett grad av hunger vilket leder till överkonsumtion
 • Försök skriva ner vad du äter under en dag i tre dagar. Du kommer att bli förvånad. Skär ner på sötsaker, kakor eller stora mängder bröd. En regelbunden matplan är mycket viktigt för att gå ner i vikt eller för att inte gå upp i vikt. Dina måltider bör vara väl balanserade och däremellan kan du ta ett nyttigt mellanmål. Titta på våra dagliga matplaner för att se ett exempel.