Här följer ett exempel på en sund kolhydratdag!

 
När du anammar en mer eller mindre aktiv livsstil, kommer ditt behov av kolhydrater att öka eller omvänt, minska. En person som färdas i bil, har ett kontorsjobb, inte idrottar särskilt mycket och sitter i soffan på kvällen efter arbetet behöver därför färre kolhydrater än en person som cyklar till arbetet, idrottar en timme tre gånger i veckan och gillar att dansa på veckosluten. Om du har en sund vikt beror det på att ditt energiintag är balanserat i förhållande till energin du förbrukar.
 
Om du behöver gå ner i vikt, beror det på att du för närvarande äter för mycket.
Nyckeln är att anpassa din kost och gradvis minska dina portionsstorlekar. Ofta kan en så enkel sak som att minska mängden bröd vid måltider som innehåller bröd med 1-2 skivor och minska mängden potatis, ris eller pasta något göra skillnad.
 
 
 • Till frukost:
  du måste börja dagen med en nyttig frukost! Detta är mycket viktigt.
  Om du tycker om bröd. välj då bröd av fullkorn. Och på samma sätt, om du föredrar att äta flingor eller kex, välj fullkorns- eller flerkornssorter. Men tänk på... många frukostflingor innehåller mycket socker. Om du vill kan du lägga till en bit frukt till frukosten. Det är ett nyttigt sätt att börja dagen på. Här följer ett exempel på en bra frukost:
  2 brödskivor av fullkorn, med lite lätt bordsmargarin på och en liten skiva mager ost på och avsluta med en kiwi.
 • Ett nyttigt mellanmål:
  helst ska detta vara frukt, en osötad mager mejeriprodukt eller en nyttig muslikaka, om det är enklare. Glöm inte att dricka
 • Till lunch:
  Måltiden mitt på dagen är lika viktig. Försök avsätta tid för den varje dag. Om det måste gå snabbt, är en enkelt måltid bestående av tre skivor brunt bröd med magert tillbehör idealisk. Om du har mer tid, ta en god sallad eller en kål soppa till brödet. Det är också enkelt att göra smörgåsar med några skivor gurka, tomat eller salladsblad.
 • Till middag:
  Problemet här är ofta kolhydraterna ... potatisen, riset eller pastan på tallriken ger oss mycket kolhydrater. Och mycket ofta äter vi mer än vi behöver. Det som ofta hjälper då, om du vill gå ner några kilon, är att minska portionsstorlekarna något. Regeln att äta ¼ tallrik med kolhydrater är ett bra riktmärke. Välj helst kokt eller ångkokt potatis, fullkornsmjöl, råris eller fullkornsris, fullkornspasta eller några skivor bröd. När du steker potatis eller tillagar dem med grädde eller mosar dem med smör, blir de bokstavligen kaloribomber. Om pasta står på menyn, gör då en sås med massor av färska grönsaker och lägg till lite extra. På så sätt kan du minska mängden pasta något.
 • Den andra faran... är att äta i soffan
  På kvällen har vi en tendens att frossa i söta saker efter måltidenl. Välj ett nyttigt mellanmål på kvällen, som t.ex. frukt, yoghurt, en muslikaka eller mager efterrätt utan socker. Borsta tänderna efter måltiden. Det hjälper till att minska sockersug.
 
VARNING
Tabletterna verkar på långsamma sockerarter (dvs. bröd, pasta, ris eller potatis som du äter). De verkar inte på monosackarider som huvudsakligen finns i socker, kakor, sötsaker, bakverk, choklad...